Ποιο αντηλιακό για παιδιά να πάρω; Το καλοκαίρι έφτασε και φέτος με υψηλές θερμοκρασίες από νωρίς. Αυτό σημαίνει ένα και μόνο πράγμα, πως πρέπει να εξοπλιστούμε άμεσα μικροί και μεγάλοι με την κατάλληλη προστασία από τις βλαβερές για το δέρμα μας UV ακτίνες.
Ποιο αντηλιακό για παιδιά να πάρω
Οι περισσότερες βλάβες από τον ήλιο συμβαίνουν ήδη κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσετε το δέρμα του παιδιού σας από τον ήλιο. Δώστε λοιπόν την απαιτούμενη βαρύτητα στο αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσετε στα παιδιά σας, διότι αυτά έχουν ακόμα πιο ευαίσθητο δέρμα, είναι πιο επιρρεπή στα ηλιακά εγκαύματα και πιο πιθανό να ερεθιστούν από χημικές ουσίες. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή που θα κάνετε.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα κάνετε την επιλογή αυτή, η οποία σχετίζεται άμεσα μάλιστα και με την υγεία των παιδιών σας! Μαζί στο άρθρο αυτό θα δούμε ορισμένα κριτήρια με τα οποία καλό θα ήταν να επιλέγετε το αντηλιακό για τα παιδιά σας .
Πώς να διαλέξω το κατάλληλο αντηλιακό για το παιδί;
Να αναφέρουμε εδώ ότι σκοπός του αντηλιακού είναι να βοηθήσει το δέρμα να παράγει τη μελανίνη του και να αυτοπροστατευτεί χωρίς να υποστεί βλάβες. Με αυτό κατά νου ας δούμε τα κριτήρια που θα πρέπει να έχει το κατάλληλο αντηλιακό για τα παιδιά σας.
- Θα πρέπει να έχει υψηλό δείκτη προστασίας (SPF).
- Θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτικό στο νερό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κανένα αντηλιακό δεν είναι αδιάβροχο (waterproof)!!! Γι’ αυτό πλέον στις ετικέτες αναγράφεται ο όρος «waterresistant». Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει κάποια προστασία μέσα στο νερό για περίπου 80 λεπτά αλλά πάντα απαιτείται ανανέωση μετά το κολύμπι.
- Πριν χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό, απλώστε μια μικρή ποσότητα σε μια μικρή περιοχή, π.χ. στο εσωτερικό του αγκώνα για να ελέγξετε τυχόν αλλεργική αντίδραση.
Τι συνιστούν οι δερματολόγοι;
- Πολλοί δερματολόγοι προτιμούν φυσικά αντηλιακά, γνωστά και ως ανόργανα κατασκευασμένα από διοξείδιο τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου συγκριτικά με ένα χημικό αντηλιακό που τις απορροφά. Αυτά τα φυσικά αντηλιακά είναι πιο απαλά κι ασφαλή για το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών. Τα δύο αυτά συστατικά δεν απορροφώνται από το δέρμα αλλά μένουν στην επιφάνεια και αντανακλούν τόσο τη UVA όσο και τη UVB ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, λόγω της σύστασής τους είναι λιγότερο ερεθιστικά για το δέρμα. Το αρνητικό τους είναι ότι είναι παχύρευστα και αφήνουν ένα λευκωπό στρώμα στο δέρμα του παιδιού. Για να είναι αποτελεσματικά χρειάζεται να απλωθούν σε γενναία ποσότητα σε όλες τις επιφάνειες του σώματος. Από τη στιγμή της εφαρμογής τους δρουν, δηλαδή δεν χρειάζεται να τα βάλετε 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, όπως ισχύει με τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα.
- Τα παιδιά έχουν λεπτότερο δέρμα και υψηλότερη αναλογία επιφάνειας προς όγκο, για τον λόγο αυτό, ακόμη κι αν επιλέξετε χημικό αντηλιακό θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση χημικών συστατικών, όπως είναι η οξυβενζόνη ή η αβοβενζόνη, χημικές ενώσεις που παρουσιάζουν πιο μεγάλο κίνδυνο ερεθισμού.
- Προτιμήστε ένα αντηλιακό με μορφή λοσιόν, το οποίο απορροφάται πιο γρήγορα.
- Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακή προστασία στα παιδιά σας πριν εκτεθούν στον ήλιο και να ανανεώνετε σε άφθονη ποσότητα το αντηλιακό τους, κάθε 2 ώρες τουλάχιστον, ειδικά αν το μικρό σας ιδρώνει ή παίζει στο νερό!
Ενώ η σημασία της χρήσης του αντηλιακού είναι πολύ σημαντική, οι ειδικοί συμφωνούν ότι απαιτούνται κι άλλα πρόσθετα μέτρα για την προστασία του παιδιού σας από τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος. Τέτοια επιπρόσθετα μέτρα προστασίας είναι τα καπέλα με φαρδύ γείσο, τα προστατευτικά ρούχα από τον ήλιο, η αναζήτηση σκιερών μερών και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 2 μ.μ. Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικοί τρόποι πρόληψης των βλαβών από τις ακτίνες του ήλιου.
Εύχομαι τα κριτήρια αυτά να ήταν βοηθητικά ως προς την σωστή επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού για τα παιδιά σας. /Ταξιδιώτης