Τι αντηλιακό να διαλέξω;

Τι αντηλιακό να διαλέξω

Τι αντηλιακό να διαλέξω; Αντηλιακή προστασία, πόσο σημαντική και αναγκαία είναι ειδικά για όλους εμάς που ζούμε στην ηλιόλουστη Ελλάδα και ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε.

Τι αντηλιακό να διαλέξω;

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, να ξηράνει το δέρμα και να προκαλέσει δυσχρωμίες ή «σπυράκια» που είναι ένα είδος φωτοαλλεργίας. Για να μπορέσουμε να παρέχουμε την κατάλληλη προστασία στο δέρμα μας, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το είδος του αντηλιακού που αγοράζουμε, τον δείκτη προστασίας του καθώς και τη ποσότητα που εφαρμόζουμε. Η αλήθεια είναι όμως πως στην αγορά θα βρούμε πολλά είδη αντηλιακών. Πώς να επιλέξουμε το σωστό αντηλιακό για εμάς;

  Ας δούμε μαζί ορισμένα σημαντικά σημεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την σωστή επιλογή.

Χημικά και Φυσικά Αντηλιακά

Τα αντηλιακά χωρίζονται σε χημικά και φυσικά. Η διαφορά τους είναι ότι τα χημικά αντηλιακά απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Ενώ τα φυσικά αντηλιακά (διοξείδιο του τιτανίου, οξείδια του ψευδαργύρου) δρουν αντανακλώντας το 99% της ηλιακής ακτινοβολίας.

Δείκτης Προστασίας

Ο δείκτης προστασίας είναι ένας αριθμός που δείχνει πόση ώρα μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ήλιο. Χρησιμοποιώντας το αντηλιακό που τον αναγράφει σε σχέση με το χρόνο που θα μπορούσε να εκτεθεί χωρίς τη χρήση του αντηλιακού. Αν π.χ. ένα αντηλιακό έχει δείκτη προστασίας 20, αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που θα μπορούσε να εκτεθεί στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για 15 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει, με αυτό το αντηλιακό μπορεί να εκτεθεί για 20×15=300 λεπτά. Ασφαλώς τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια, με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και τα άτομα που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή άλλων λόγων μένουν αρκετές ώρες της ημέρας εκτεθειμένα στον ήλιο, θα πρέπει να χρησιμοποιούν υψηλότερους δείκτες προστασίας.

Είδος Αντηλιακού

Τα αντηλιακά είναι σε μορφή κρέμας, γαλακτώματος, σπρέι, τζελ, λοσιόν ή στικ. Τα λιπαρά δέρματα χρειάζονται γαλακτώματα, σπρέι, τζελ ή λοσιόν, ενώ τα ξηρά δέρματα χρειάζονται κρέμες και λάδια. Τα αντηλιακά στικ είναι πιο εύκολα για χρήση κάτω από τα μάτια, στα χείλη και στο πάνω μέρος των χεριών, ενώ τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι ή λοσιόν είναι ευκολότερα για εφαρμογή σε παιδιά και άνδρες, διότι απλώνονται και απορροφώνται πιο εύκολα.

Ποσότητα

Σε γενικές γραμμές, ο μέσος ενήλικας που χρησιμοποιεί κρέμες ή λοσιόν χρειάζεται τουλάχιστον ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αντηλιακό για κάθε χέρι και πόδι, και σχεδόν άλλο ένα για να καλύψει τον αυχένα, το πρόσωπο και τα αυτιά του. Για το υπόλοιπο σώμα (θώρακας, κοιλιά και πλάτη) χρειάζεται τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας, ανάλογα βέβαια με τον σωματότυπό του.

Για μέγιστη προστασία από τα αντηλιακά σε μορφή στικ, καλό θα ήταν να περνάτε το στικ τέσσερις φορές μπροστά και πίσω, σε κάθε τμήμα του δέρματος στο οποίο το εφαρμόζετε, έπειτα να τρίβετε το αντηλιακό, για να επιτυγχάνετε ομοιόμορφη κάλυψη.

Όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό σπρέι να κρατάτε το στόμιο κοντά στο δέρμα σας και να βάζετε γενναία ποσότητα αντηλιακού. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 30 γραμμάρια αντηλιακού (περίπου όσο είναι ένα «σφηνάκι») για να καλύψουν όλο το σώμα τους.

Πώς υπολογιστούμε την προστασία του αντηλιακού;

Κάποια άλλα σημαντικά σημεία είναι πως το αντηλιακό θα πρέπει να είναι ευρέος φάσματος. Δηλαδή, να προστατεύουν τόσο από την UVA όσο και την UVB. Θα πρέπει επίσης, να είναι ανθεκτικά στο νερό (water resistant). Πρέπει να βάζουμε το αντηλιακό μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνουμε κάθε 2- 3 ώρες. Επίσης, θα πρέπει να το ανανεώνουμε ύστερα από κολύμπι ή εφίδρωση. Ακόμα κι εάν έχουμε μαυρίσει αρκετά, είναι απαραίτητη η χρήση του αντηλιακού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό με πολύ χαμηλότερο δείκτη προστασίας. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το αντηλιακό και όταν έχει ελαφριά συννεφιά, γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία περνά μέσα από τα σύννεφα. Ακόμη, χρειάζεται προσοχή στις επιφάνειες που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Η άμμος, το τσιμέντο και το νερό αντανακλούν μεγάλο μέρος της και το να μένει κανείς στη σκιά δεν αποτελεί πλήρη προστασία.

Αυτές ήταν μερικές συμβουλές στο ερώτημα τι αντηλιακό να διαλέξουμε. Κι αν σε περίπτωση που παθαίνετε εγκαύματα διαβάστε το άρθρο ανακούφιση από κάψιμο.  Έχοντας αυτά τα σημεία στο νου θα κάνουμε την καλύτερη επιλογή για εμάς. Επίσης θα προστατέψουμε κατάλληλα την επιδερμίδα μας και το φετινό καλοκαίρι. /Taksidiotis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *